Hanki elämä! – näin tasapainotat työn ja vapaa-ajan

Oletko kuullut jo sata kertaa vanhan kysymyksen – Miten sovittaa työ ja perhe-elämä yhteen?

Womens Health Magazines -verkkolehden mukaan, kaksi uutta, yli 5000 vastaajaa koskevaa Michiganin Yliopiston tekemää tutkimusta paljastaa, että myös naimattomat ja lapsettomat kärsivät samankaltaisista ongelmista, mitä tulee työ-elämän ja oman henkilökohtaisen elämän yhteensovittamisesta.

Kautta linjan tutkimukseen vastaajat ilmoittivat, kuinka rankka työtaakka vaikuttaa heidän kykyynsä hoitaa arkisia asioita. Vastaajilla oli hankaluuksia hoitaa lääkärissäkäynnit, huolehtia omasta terveydestään ja fyysisestä kunnostaan, vapaaehtoistyöstä, vapaa-ajan toiminnoistaan sekä mikä myös tärkeää, sosiaalisista suhteistaan.

No voiko elämässä saada kaikkea? Onko oikein uhrata pelkästään työlle tai toisinpäin? Tässä vinkkejä parempaan työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen:

  1. Aseta realistiset ajat ja tavoitteet toiminnallesi

Onko ongelmanasi se, ettet osaa asettaa rajoja toiminnallesi? Venyvätkö illat toimistolla tahtomattasi, ja huomaat vilkuilevasi sähköpostejasi myös viikonloppuisin? Et ehkä ole lainkaan varma auttaako tavoitteiden asettaminen ja osaatko pitää niistä kiinni. Kokeile mikä toimii sinulla ja mikä ei. Aseta itsellesi tavoitteita lyhyellä aikavälillä ja ole tyytyväinen pienistäkin edistysaskeleista. Jos se sopii sinulle ja pomollesi, pidä tavoitteistasi kiinni, jos ei – kokeile jotain muuta.

  1. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen

Voi olla, että hukut aikatauluihisi, ja et pääse viettämään pikkulauantaita kaveriporukan kanssa. Hei, älä lamaannu, sen ei tarvitse tarkoittaa, sitä että sosiaalinen elämäsi on kuollut. Tee niille ihmisille, joista välität selväksi, että haluat viettää heidän kanssaan aikaa. Aseta heidät etusijalle vapaa-ajan järjestelyjen kanssa ja mieti luovia tapoja, miten voisitte viettää aikaa yhdessä. Jokaiseen kissanristiäiseen ei tarvitse, eikä kannata änkeä, vaan sen sijaan voisit miettiä miten ja milloin voisit harrastaa seksiä puolisosi kanssa tai koska kutsut sunnuntailounaalle ystäviä, joiden seuraa olet todella ikävöinyt.

  1. Pyydä joustoa työnantajaltasi

Pitkät työmatkat ovat monelle ikävää todellisuutta ja ne voivat todella raastaa hermoja, ja vähentää työn mielekkyyttä sekä vähentää kallisarvoista vapaa-aikaa. Keskustele esimiehesi kanssa mahdollisuudesta tehdä jonkin verran etätyötä. Jos olet työssä, jossa se olisi käytännössä mahdollista, koita nostaa asia varovaisesti esiin. Tärkeintä on osoittaa, että etätyö hyödyttää työnantajaa. Alkuun voisit keskustella mahdollisuudesta tehdä 1-2 päivää etänä. Pidä huolta, että olet etätyöpäivinä tavoitettavissa ja todella teet työt mistä on sovittu. Voit alkuun pyytää vaikka koeaikaa. Kaikille etätyöskentely ei sovi.

  1. Ota välillä vapaapäiviä

Moni rikkumaton työmoraalin kannattaja ei pidä vapaapäiviään, mitä useimmissa töissä väistämättäkin kertyy ja jos ei kerry, niin ainahan on mahdollisuus ottaa joskus palkaton vapaa-päivä. Liian tunnollisesta työnteosta eivät kärsi ainoastaan perhe, ystävät ja muut sosiaaliset verkostot. Tuhat kyselyyn vastaajaa harmitteli yksinkertaisesti sitä, ettei koskaan ole mitään joutoaikaa. Ihmisillä on sisäänrakennettu tarve välillä vain olla. Muistatko vaikka lapsuuden kesät – kun luit kesämökillä Aku Ankkaa, ja vain chillailit. Jopa pienikin välipäivä tai pitkä viikonloppu auttaa palautumaan työn aiheuttamasta stressistä ja huomaat olevasi pienen tauon jälkeen paljon tuottavampi, luovempi ja keskittyneempi.

    1. Muista – et ole korvaamaton Nyt, kun olet jo näin pitkällä ja pitämässä ansaitsemasi vapaapäivän, älä turhaan moiti itseäsi siitä. Monet kuvittelevat olevansa korvaamattomia työpaikallaan ja siksi tuntevat vapaapäivänäänkin syyllisyyttä poissaolostaan. Jos asia huolettaa sinua, selvitä onko työpaikallasi, joku joka osaa tehdä työsi, vaikka olisit pois. Todennäköisesti asiat eivät hajoa käsiin, vaikka et aina olisikaan paikalla, ja vaikka hajoaisikin, ei se ole sinun syysi. Useimmilla yrityksillä on varasuunnitelmat, jos työntekijä joutuu syystä tai toisesta olemaan pois työpaikaltaan. Joten älä pilaa vapaapäivääsi murehtimalla sitä, mitä työpaikalla tapahtuu. Se voi olla vaikeaa työpaikoilla, joissa on oltava todella läsnä ja työskenneltävä kovan stressin alaisena. Mutta jos muu ei auta, koita sopia vaikka suoraan kollegasi kanssa, koska hän voisi korvata sinut, ja tee sama myös hänelle. Kun ruhtinaallinen vapaa-päivä koittaa, älä pilaa sitä murehtimalla työasioita. Joskus irtiottoon auttaa se, että tekee jotain tyystin erilaista mitä normaalisti tekisi, ja jotain mistä on aina unelmoinut. Jollekin se on kävely merenrannalle, toiselle benjihyppy. Pääasia on, että saat välillä ajatukset kokonaan irti työasioista.

Lähde: IM-REETTA ANGELVO. Kuva: flickr.comjoguldi,

Koko juttu osoitteessa http://iltamakasiini.fi/hanki-elama-nain-tasapainotat-tyon-ja-vapaa-ajan/

Scroll to Top