Näillä vinkeillä vältät virukset älypuhelimessa

Älypuhelinten viruksia voi välttää pelkällä maalaisjärjellä ja huolellisuudella.Älypuhelinten viruksia voi välttää pelkällä maalaisjärjellä ja huolellisuudella.

 

 

 

 

Virus tai haittaohjelma voi saastuttaa älypuhelimenkin. Muutamalla konstilla laite pysyy kuitenkin lähes varmasti puhtaana. Googlen Androidista on tullut maailman suosituin älypuhelinten käyttöjärjestelmä. Tutkimusyhtiö Canalys laskee, että noin kuudessa kymmenestä uutena myydystä älypuhelimesta pyöri Android kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kirjoittaa Zdnet.

Suosituin se on myös virusten ja haittaohjelmien kirjoittajille. Trend Micro ennustaa, että tämän vuoden loppuun mennessä maailmassa on ehkä jopa miljoona erilaista Android-haittaohjelmaa. Maalaisjärjellä ja huolellisuudella ongelmat voi välttää. Ohjeet sopivat pitkälti myös muiden käyttöjärjestelmien laitteiden omistajille. Vuonna 2011 älypuhelinten virusten määrä kasvoi 155 prosenttia. Juniper Networks ennustaa, että tänä vuonna määrä kasvaa 614 prosenttia. 92 prosenttia löydetyistä viruksista ja haittaohjelmista toimii Android-maailmassa. Tämä käyttöjärjestelmä myös houkuttaa virusten kirjoittajia, sillä vuonna 2017 Androidien myynnin ennustetaan puhkaisevan jo miljardin laitteen rajan. Luvut on laskenut Canalys. Älä avaa väärää ovea Tärkein keino välttää viruksia on ladata materiaalia vain turvallisilta sivustoilta. Epäilyttävillä sivustoilla ei kannata edes vierailla. Tietoturvayhtiö Blue Coatin mukaan kaikkein vaarallisimpia ovat aikuisviihdesivut. Epäilyttävien sivustojen lisäksi mobiilimaailma on täynnä epävirallista sovellusten markkinapaikkoja. Niitä lasketaan olevan jo ainakin 500. Ne kannattaa kiertää kaukaa, sillä jos jossakin, niin siellä pöpöt pesivät, varoittaa Juniper Networks. Turvallisimpia ovat operaattoreiden ja laitekauppiaiden sovelluskaupat. Myös Googlen Play-kauppaan voi yleensä luottaa. Jos ja kun ohjelma kuitenkin alkaa houkuttaa ja koukuttaa, sen ”reunaehdot” pitää selvittää huolella. Ennen kaikkea pitää varmistaa, että ohjelma on ”laillinen” ja että se pyytää vain tarvittavat luvat. Älä hullaannu edes Googlen tavaratalossa Jopa Google Play -kaupasta ladattavia tuntemattomia ohjelmia kannattaa varoa. Google on tosin tehnyt hartiavoimin töitä puhdistaakseen kauppansa haittaohjelmista, mutta niitä löytyy sieltä yhä. Hiljattain se heitti ulos väärennetyn BlackBerry Messenger Android-sovelluksen. Sitä ennen 100 000 ihmistä ehti ladata sen. Google Play -kaupassa kannattaa selvittää esimerkiksi, miten monet ihmiset käyttävät kiinnostavaa sovellusta ja se, miten hyviä arvosteluja se on saanut. Selvitettävä on lisäksi, tuleeko ohjelma todella sieltä, mistä se sanoo tulevansa. Jos ohjelma niin sanotusti haiskahtaa, kannattaa katsoa Google Playsta, mitä kehittäjät sanovat sovelluksen käyttöoikeuksista. Jos siitä ei sanota mitään, kannattaa näpit pitää erossa. Ohjelmistolatausten lisäksi kannattaa laitteeseen päivittää uusin versio Androidista. Juniperin mukaan 77 prosenttia Android-haittaohjelmista tekee omistajalleen rahaa lähettämällä tekstiviestejä. Esimerkiksi Android 4.2 antaa käyttäjälle mahdollisuuden päättää, haluaako hän antaa sovelluksen lähettää viestejä. Nyt uusin versio pyörii vain neljässä prosentissa laitteista. Viimeisin, vaan ei vähäpätöisin keino on käyttää Androidin ja muiden käyttöjärjestelmien virusturvaohjelmia. Ihmelääkkeitä ne eivät ole, mutta tuovat kuitenkin lisäturvaa. Virusturvan pitäisi olla nyt jo samanlainen itsestäänselvyys kuin se on Windows-tietokoneiden puolella.

LÄHDE: Kauppalehti, Kari Hänninen, KUVA: Colourbox

Scroll to Top