Tutkija varoittaa: Kännykkäkuvasi metatiedot voivat paljastaa kelle tahansa, missä asut – Näin sijaintitiedot saa pois päältä
Robert Guinness johtaa Maanmittauslaitoksella projektia, jossa yritetään edistää sijaintitietojen yksityisyyttä. Mobiilissa maailmassa se ei ole helppo tehtävä.
Kun otat puhelimella kuvan, tietokoneella sen metatietolomake näyttää tältä. (KUVA: KIMMO TASKINEN / HS)
KÄNNYKKÄ tietää sijaintisi. Siinä on monia hyviä puolia. Jos soitat hätäpuhelun, sinut on helppo paikantaa. Paikasta toiseen löytää helposti kännykän karttapalveluiden avulla.
Tammikuussa Helsingissä poliisi pääsi kännykkävarkaan jäljille Snapchatin paikkatietojen kautta.
PAIKANTAMISESSA on myös huonot puolensa.
Kuka tahansa voi kaivaa sijaintisi esille kuvista, joita lähetät.
Kamera, myös puhelimen kamera, tallentaa aina kuvatessa metatietoja kuvatiedostoon. Metatietoihin sisältyvät esimerkiksi tiedot laitteesta, jolla kuva on otettu, sekä kameran asetuksista kuvaushetkellä. Joissain tapauksissa metatiedoissa näkyvät myös GPS-tiedot eli koordinaatit.
Näihin tietoihin pääsee käsiksi yllättävän helposti tietokoneelle ladattavalla ilmaisohjelmalla. Netistä löytyy myös työkaluja, jotka näyttävät suoraan selaimessa sinne ladatun kuvan metatiedot. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi metapixz.com ja sijaintitietoihin keskittyvä Pic2map.com.
Tiedot kulkevat lyhenteellä Exif, joka tulee englannin kielen sanoista exchangable image file.
ENSIN hyvät uutiset: Facebook, Twitter ja Instagram piilottavat metadatan niin, että niihin ladattujen kuvien paikkatietoja ei näe. Tiedot katoavat sillä hetkellä, kun ne lataa palveluun.
Sitten huonot uutiset: Jos lähetät kuvan kaverille tai uudelle tuttavuudelle viestipalvelun kautta, metadata säilyy kuvassa. Siksi esimerkiksi kotona kuvatut selfiet kannattaa jättää lähettämättä.
MAANMITTAUSLAITOKSELLA tehdään parhaillaan sijaintitietojen yksityistämiseen liittyvää projektia, jota johtaa tutkija Robert Guinness.
Hän toivoisi ihmisten tiedostavan sijaintitietojen riskit. ”Ongelma on tiedon puute. Suurin osa ihmisistä ei ymmärrä, mitä tarkoittaa antaa sovelluksille lupa sijaintitietojen käyttämiseen”, Guinness sanoo.
Kuvien kohdalla se tarkoittaa, että jos kamerasovelluksella on lupa käyttää sijaintitietoja, kuvanottopaikka tallentuu kuviin. Selainpohjaisten työkalujen kokeilukierros osoitti, että sähköpostitse ja Dropboxin kautta lähetetyissä kuvissa sijaintitiedot säilyivät.
Whatsapp-sovelluksesta ladatuissa kuvissa sijaintia ei näkynyt. Joissain tapauksissa sijainniksi määräytyi se paikka, jossa kuva oli ladattu Whatsappista tietokoneelle.
KAMERASTA kannattaa Guinnessin mukaan silti laittaa sijaintitiedot pois päältä:
APPLEN puhelimissa se onnistuu asetusten kohdasta Tietosuoja –> Sijaintipalvelut. Sieltä löytyy niin sanottu pääkytkin, mutta sen alla jokaisessa sovelluksessa, myös kamerassa, on asetus sijaintitiedoista erikseen.
Mikäli sijaintipalvelut kytkee pääkytkimestä pois, ei voi käyttää esimerkiks puhelimen karttapalvelua.
ANDROID-puhelimissa pääkytkin on asetusten kohdassa Suojaus ja sijainti –> Sijainti.
Guinness kritisoi Applea siitä, että jos mikä tahansa sovellus käyttää sijaintitietoja, käyttäjä sitoutuu samalla jakamaan sijaintinsa Applelle. Android-laitteilla sijainnin voi jakaa vain sovelluksille antamatta tietoa samalla Googlen käyttöön.
”Joskus myös väitetään, että sijaintitieto on salattua, mutta se on monissa tutkimuksissa pystytty silti kaivamaan esiin”, Guinness kertoo.
ON myös työkaluja, joilla kuvaan tallentuneen metadatan saa poistettua. Toisaalta vaikka sijaintipalvelut olisivat pois päältä tai metatiedot poistettu, palvelut pystyvät päättelemään puhelimen sijainnin esimerkiksi sen käyttämästä langattomasta verkosta.
Robert Guinness uskoo, että Euroopan-laajuinen uusi tietosuoja-asetus parantaa puhelimen käyttäjän yksityisyyttä.
”Kun asetus tulee voimaan toukokuussa, suostumus paikantamiseen pitää pyytää käyttäjältä selkeästi. Myös rangaistukset asetuksen rikkomisesta nousevat kovemmiksi kuin ne nyt ovat”, Guinness kertoo.
Lähde. HS, Virve Rissanen HS, Julkaistu: